Monstera je oblíbená pokojová rostlina známá pro své velké, perforované listy, které mohou dodat exotický vzhled jakémukoli interiéru. Její jedinečné listy často připomínají "díry" nebo "řezy", což je charakteristický rys tohoto druhu.

Původ

Monstera pochází z tropických oblastí Střední a Jižní Ameriky. V divočině roste v deštných pralesích, kde se často plazí vzhůru po stromech.

Pro koho je vhodná

Díky své adaptabilitě a snadné péči je monstera ideální pro začátečníky v pěstování pokojových rostlin. Je také vhodná pro ty, kteří hledají rostlinu s dekorativním vzhledem pro svůj domov nebo kancelář a náročnější péče o rostliny jim nic neříká :).

Jak jí pěstovat

  1. Světlo: Monstera preferuje světlé, nepřímé světlo. Přímé sluneční světlo může spálit její listy.
  2. Zalévání: Zalévejte rostlinu, když je vrchní část půdy suchá na dotek. Monstera nemá ráda přelití.
  3. Vlhkost: Jelikož pochází z tropického prostředí, monstera preferuje vyšší vlhkost. Pokud je vzduch v místnosti příliš suchý, můžete rostlinu pravidelně postřikovat vodou.

Vhodný substrát

Monstera potřebuje dobře propustný substrát, aby kořeny nezůstávaly ve vodě a nepodléhaly hnilobě. Směs pro pokojové rostliny s přídavkem perlitu je ideální. Pokud rostlina přeroste svůj květináč, je dobré ji přesadit. Přesazování by mělo probíhat na jaře.

  

Řez a tvarování

Monstera vám může velmi rychle vyrůst. Aby byla kompaktnější a více tvarovaná, můžete provádět pravidelný řez. Pravidelně odstraňujte staré nebo poškozené listy.

Škůdci a nemoci

Monstera může být náchylná k některým škůdcům, jako jsou mšice nebo třásněnky. Je důležité pravidelně kontrolovat rostlinu a při prvním náznaku škůdců použít vhodný ekologický postřik.